26.07.2010

Türk olmaq









Çox işləndiyindən artıq ikrah hissi doğurmağa başlamış bir şüar var: "Ey türk, özünə qayıt, sən özünə qayıdanda böyük olursan!"

Bu cümləni "Orxon-Yenisey abidələri"nə aid edirlər. Məndə o kitab var, bir neçə dəfə oxuduğuma baxmayaraq, bu şüarı orada tapmadım. Çox şübhəlidir.

Lap tutaq ki, var. Ümumiyyətlə özünə qayıtmaq necə olur? Gedib çöldə, çadırda yaşamalıyıq? At minib, qımız (at südündən hazırlanan içki) içməliyik?

Bütün bunlar bir yana... Türk olmaqla (ya da hər hansı millətə məxsusluqla) fəxr etmək - bundan mənasız iş ola bilərmi?
Axı milli mənsubiyyətimizi biz özümüz seçmirik. Bu bir təsadüf nəticəsi baş verir.

Özünü azərbaycanlı hesab edən ata-ananın yeni doğulmuş uşağını bir italyan ailəyə versək, o uşaq da ömrünün axırınadək İtaliyada yaşasa, o dildə danışıb, mədəniyyətini mənimsəsə, heç bir zaman da ata-anasının kim olmasını bilməsə... onu azərbaycanlı saya bilərikmi?

O zaman özümüz seçmədiyimiz xüsusiyyətə görə fəxr etmək nə qədər doğrudur?

İnsan özü ilə müəyyən mənada fəxr edə bilər; amma bu insanın özünün əldə etdiyi uğurlarla bağlı olmalıdır. Yaxşı həkim olub, insanların yaralarını sağaldaraq, onları ağrıdan xilas etməklə; yaxşı müəllim olub, cəmiyyətə sağlam düşüncəli vətəndaşlar yetişdirməklə və s.

Görəsən təsadüfən türk, ərəb, alman kimin doğulduğumuza görə fəxr etmək daha doğrudur, yoxsa cəmiyyətdə başqalarına qarşı etdiyimiz hərəkətlərə, ya da savadımıza, biliyimizə və bacarıqlarımıza görə qazandığımız müsbət imiclə?

P.S. Əsl türk olmaq üçün daha çox çalışmaq lazımdır, yoxsa əsl insan olmaq üçün? Çünki hər hansı birinə nə qədər çox vaxt və enerji sərf etsək, o birinə daha az vaxtımız və enerjimiz qalacaq.

Bir də... daha çox türk olmaq üçün nə etmək lazımdır? :)

6 yorum:

  1. Əvvəlcə mədəni, inkişaf etmiş, tolerant və s. müsbət keyfiyyətlərə sahib Azərbaycan cəmiyyəti yaratmaq, ondan sonra bunun yaradıcısı və davamçısı, başqa sözlə Azərbaycanlı olduğun üçün fəxr etmək lazımdır.

    YanıtlaSil
  2. Firudin Bey merhaba,

    Haklısınız daha ilk sözümde mahvolmuş durumdayım. Atalarımız herhalde birbirleri ile "selamlaşmıyorlardı" ki bizim bir Türkçe selamımız bile yok. Selam, merhaba, Salam hepsi aynı...

    Ancak her ne kadar şuan 3. dünya ülkelerinin lideri konumunda olsak da bir zamanlar dünyaya ayak uydurabilmişiz. O zamanın gereksinimi olan kılıç-kalkan savaşlarını iyi becermişiz.Azınsanmayacak galibiyetler almışız... Gelin görün ki devir değişmiş, kılıç gitmiş kalem gelmiş.Kalkan gitmiş kağıt gelmiş. İşte biz bu yeni dünyaya adapte olamadık. Zaten her zaman bir adaptasyon sorunumuz olmadı mı? Balkanlardaki Türkler oralarda yapamadılar. Binler, onbinler Türkiyeye göç ettiler. Şuan avrupadaki Türkler (Mutantlar) hakkında zaten birşey yazmaya gerek yok. Ne Türk ne Alman Ne Hollandalı... Belki de insan bile değil çoğu?

    Ama siz yazınızda, milliyetçilikten çok faşizmle alakalı konu örnek vermiş.Onun emperyalizmden daha tehlikeli bir hastalık olduğunu düşünüyorum.Şahsen kendi hayatımda Atatürk milliyetçiliğini benimsiyorum.Nedir o? Anayasada da açık bir şekilde yazılmış. Türkiye Cumhuriyeti Kimliği ile bağlı olan herkes Türktür! Yani seçme şansınız var.Yarın birisi çıkıp! Hayır ben Türk değilim diyip başka bir devletin vatandaşlığına geçebilir.Ya da tam tersi başka bir milletten birisi gelip, "Ben Türk'üm arkadaş" deyip Türk olabilir.Nasıl, nerde, kimden doğduğundan çok, kendini "kim" hissettiği daha çok önemlidir.

    Ben insanların sokaklarda "Ben milletsizim, İnsanım sadece" diye gezmelerini de istemem. Milleyet duygusu, toplumu kendi içinde kaynaştıran vazgeçilmez bir unsurdur.Din ve gelenek de aynı şekilde.Özellikle Azerbaycan ve BDT ülkeleri gibi bir parçalanma sonucu oluşmuş ülkelerde bu sorun açıkca bellidir.50 sene kendini sovyetlerin bir parçası olarak gören insandan nasıl bir anda "Türk" olmasını bekleyebiliriz ki? Aynı şekilde bunun yetiştirdiği çocuklar da buna benzer özellikleri taşıyacaklardır. Nasıl bu süreç belirli bir zamanda oluştu ise yine aynı şekilde belirli bir zamana ihtiyaç vardır.

    Kısacası bence her ne olursanız olun birşeylerin parçası olun. Sürüden ayrılanı kurt kapar. Birlikten kuvvet doğar. Bir toplum böyle oluşur.

    YanıtlaSil
  3. http://www.youtube.com/watch?v=xDgmjL6z2jY&feature=related :D:D

    YanıtlaSil
  4. Əlbəttə ki, insan olmaq lazımdır. Bu başqa məsələ. Sadəcə olaraq əgər özündən asılıdırsa, soyunu, kökünü bilməlisən; kimliyinin,dilinin, dövlətinin arxasında durmalısan!

    YanıtlaSil
  5. `Kül Tigin` daş yazısından:
    "Türk oğuz bəgləri budun eşiding. Üzə Təngri basmasar, asra yir təlinməsər, Türk budun, ilingin törüngin kim artatı, udanç erti?
    Türk budun ertin, ökün!"

    Qüzeyli

    YanıtlaSil